Our Feeds

Thursday, December 08, 2016

aman

Mahathir's invitation to Agong's installation revoked, letter goes viral



PETALING JAYA: Former premier Tun Dr. Mahathir Mohamad's invitation to attend the next Yang di-Pertuan Agong installation on Dec 13 has been revoked.

A letter was sent on Dec 5 to Mahathir's office at the Perdana Leadership Foundation, signed by the Keeper of the Ruler's Seal Syed Danial Syed Ahmad.

The document has since gone viral and was also posted by Mahathir's daughter, Marina Mahathir on her Facebook.

In response to her father's predicament, she wrote: "Siapa sebenarnya akan tersipu-sipu nanti? #howlowcanugo (Who will be embarrassed?)"

In response to her outburst, some supporters rallied behind her in the comments section.

Sritharanee Subramaniam said "Oh God. Please respect our former PM. Please." while Roy Au said, "Let the nation be the judge of this mind boggling decision."

At press time, the documents have been shared more than 638 times.


Source: http://www.thesundaily.my/news/2087959
aman

URA-URA GLC BESAR DISENARAIKAN DI BURSA SINGAPURA


TERGEMPAR, MOHON SEBARKAN SELUASNYA

7 DISEMBER 2016

DATO’ SERI NAJIB PERLU SAHKAN LAPORAN FINANCIAL TIMES DAN URA-URA GLC BESAR DISENARAIKAN DI BURSA SINGAPURA

Saya merujuk kepada satu laporan terkini bertarikh hari ini oleh Financial Times bertajuk “China to help 1MDB settle multibillion-dollar legal dispute” yang menyentuh perkara-perkara berikut:

1. 1MDB akan mula membayar hutang berjumlah USD6.5 bilion (bersamaan RM30 bilion) yang dituntut oleh syarikat pelaburan milik Abu Dhabi iaitu International Petroleum Investment Company (IPIC) dengan bantuan kewangan dari Kerajaan China;

2. Sumber yang dipetik oleh Financial Times juga menyebut bahawa bantuan kewangan dari Kerajaan China itu adalah sebagai pertukaran kepada aset (“asset swap”) yang akan diurusniagakan oleh Kerajaan Malaysia.

Dalam sesi Parlimen yang lepas, saya secara khusus telah menanyakan Menteri Kewangan II, Dato’ Johari Abdul Ghani bagaimanakah pentadbiran Dato’ Seri Najib bercadang membayar kembali hutang yang dituntut oleh IPIC itu (walaupun saya hanya menyebut jumlah yang didakwa diselewengkan ke akaun Jho Low berjumlah RM3.5 bilion atau RM15 bilion).

Sehingga ke akhir ucapan penggulungan beliau, Dato’ Johari Abdul Ghani tidak menjawab langsung.

Saya merasakan seolah-olah ia ulangan kepada amaran saya lebih setahun lalu supaya 1MDB tidak menggunakan dana Tabung Haji dan amaran saya itu (dalam bulan Mac 2015) telah dicerca dengan jeritan tidak bersopan di dalam Dewan Rakyat oleh Dato’ Seri Azeez Abdul Rahim. Sebulan kemudian, berita bahawa Tabung Haji telah membeli tanah dari 1MDB pada harga yang berlipat kali ganda lebih tinggi bocor kepada orang ramai.

Dalam sidang yang lepas, perkara yang hampir sama berlaku. Saya telah bertanya soalan mengenai perancangan Dato’ Seri Najib untuk membayar hutang itu dan telah disambut dengan cerca dan jeritan dari Ahli Parlimen Baling itu yang diketahui sangat rapat dengan Dato’ Seri Najib dan Datin Seri Rosmah, sehingga soalan saya itu tidak dijawab langsung.

(Rakaman perbahasan itu boleh ditonton di https://www.youtube.com/watch?v=7P3VYrJjtcg )

Berita yang disiarkan oleh Financial Times hari ini benar-benar merunsingkan saya kerana ia seolah-olah mengesahkan satu maklumat yang telah saya perolehi beberapa bulan lepas mengenai kemungkinan salah satu konglomerat berkaitan kerajaan (GLC) akan disenaraikan di Singapura dalam tahun 2017 bagi memberi ruang kepada syarikat yang dikawal Kerajaan China (secara langsung atau tidak langsung) menguasai sebahagian besar dari sahamnya.

Sebelum ini, saya tidak menimbulkan perkara ini kerana menunggu lebih banyak bukti dan perkembangan yang boleh mengesahkan ada kebarangkalian dakwaan itu ada kebenaran. Berita pada hari ini yang turut menyebut mengenai urusniaga melibatkan aset milik Kerajaan Malaysia.

Soalan saya ialah GLC manakah yang mempunyai pengaruh yang sebegitu besar untuk dijadikan pertukaran bagi bantuan kewangan mengejut sebanyak RM30 bilion seperti yang dilaporkan Financial Times hari ini?

Pada pemahaman saya, hanya ada beberapa GLC yang mempunyai saiz aset sebesar itu iaitu PETRONAS (atau anak syarikat kumpulannya), Tenaga Nasional Berhad, Telekom Malaysia atau Sime Darby Berhad?

Saya mendesak Dato’ Seri Najib memberi penjelasan sama ada bantuan kewangan dari Kerajaan China akan menyebabkan salah satu aset utama seperti GLC di atas dilibatkan di dalam urusniaga baru melibatkan Kerajaan China?

Jika beliau berdiam diri, desas desus ini tidak akan berhenti dan saya akan terus menyiasat sehingga butiran aset yang ingin diurusniagakan diketahui umum.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Sumber: https://www.facebook.com/rafiziramli.keadilan/photos/a.468696556498190.111706.145165568851292/1341304545904049/?type=3&theater

Wednesday, December 07, 2016

aman

Jadual Percutian Penang-Taiping-Kuala Kangsar-Ipoh

Musim cuti sudah sekolah bermula. Memandangkan tukaran matawang yang tidak mengizinkan untuk bercuti keluar negara maka elok lah sekiranya kita merancang percutian didalam negara sahaja. Berikut adalah jadual perjalanan yg dikongsi oleh En. Safarihairol. Percutian yang mengambil masa 4 hari dan meliputi empat buah bandar ini mungkin boleh menjadi panduan kepada mereka yang masih mencari tempat bercuti dalam negara.

Day 1
8.00 a.m - Depart from KL
12.30 p.m – 2.00 p.m - Lunch
2.00 p.m – 3.00 p.m - Lunch Gulai Sembilang @Jelutong
3.00 p.m – 4.00 p.m - Check-In Vouk Suites At Mansion One @Gurney
4.30 p.m – 6.15 p.m - Chowrasta's Cucur Udang & Air Sarbat
6.15 p.m – 7.00 p.m - Toh Soon Cafe
7.30 p.m – 8.10 p.m - Lite and Easy
8.30 p.m – 10.00 p.m - Dinner @Restoran Kapitan
10.30 p.m – 12.00 p.m - Penang Nite Tour (Padang Kota Lama)

Day 2
8.30 a.m – 9.30 a.m - Breakfast at Roti Bakar Transfer Road
9.30 a.m – 10.30 a.m - Bukit Bendera, Penang
10.30 a.m – 11.30 a.m - Taman Botani Penang
12.30 p.m – 3.30 p.m - Lunch at Harimau Menagis Kepala Batas
4.30 p.m – 7.00 p.m - Walkabout Georgetown @Street Art
7.30 p.m – 8.00 p.m - Dinner at Gurney Drive (Pasembur Menari Stall No 9)
8.00 p.m – 10.30 p.m - Batu Feringhi Nite Market
10.30 p.m – 12.00 p.m - Lite and Easy

Day 3
8.30 a.m – 9.00 a.m - Breakfast @ Restoran Kassim Mustafa
8.30 a.m – 9.00 a.m - Check out
10.00 a.m – 12.00 a.m - Arrived Taiping from Penang
12.00 p.m – 1.00 p.m - Lunch at Kuew Teow Doli or Yong Tau Foo Belakang Bomba Taiping
1.00 p.m – 2.00 p.m - Arrived Kuala Kangsar
2.00 p.m – 3.30 p.m - Laksa Kuala, Kuala Kangsar. (Laksa Pokok Limau)
3.30 p.m – 4.00 p.m - Walkabout Kuala Kangsar.
4.00 p.m – 4.30 p.m - Masjid Ubudiayah Kuala Kangsar
4.30 p.m – 5.30 p.m - Arrived Ipoh
5.30 p.m – 7.00 p.m - Check In Majestic Tower
8.00 p.m – 9.00 p.m - Dinner @Satay Endut and Popia SS Ali. (TKK Ipoh)
9.00 p.m – 10.00 p.m - Gerbang Malam
10.00 p.m – 12.00 p.m - Lite and Easy

Day 4
8.30 a.m – 9.30 a.m - Breakfast at Restaurant New Hollywood or Mee Kicap Daud Mat Jasak
9.30 a.m – 10.30 a.m - Yasmin Museum At Kong Heng & Plan B Walkabout
9.30 a.m – 11.30 a.m - Lite and Easy
11.30 a.m – 12 a.m - Check-out
12.00 p.m – 1.00 p.m - Gerai Limau Tambun (Jalan Gopeng Ipoh) Gerai No28 (tutup hari Jumaat)
4.00 p.m - Arrived KL


PENANG


Restoran Kapitan
Menu yang wajib anda cuba adalah Claypot Briyani, Nasi Briyani Tandoori, Naan Cheese Tandoori dan Susu Badam Boster .Susu Badam Boster hanya dijual sebelah malam.

Lokasi : 93, Lebuh Chulia, Georgetown, Pulau Pinang
Koordinat : 5.416153, 100.338432


Beriani Tandoori Restoran Kapitan, Pulau Penang
Beriani Tandoori



Nasi Kandar Tajuddin Hussain
Menu yang wajib cuba adalah Nasi Kandar Ayam Rose bersama Gulai Kambing

Lokasi : 51, Lebuh Queen, 10200 George Town Pulau Pinang



Mee Goreng Sotong Hameed Pata
Mee goreng sotong wajib dicuba. Memang lain dari yang lain. Tapi hari ahad mereka tutup!

Lokasi : Padang Kota Lama (Stall no. 6), 10200 George Town, Pulau Pinang



Roti Canai Transfer Road

Lokasi : Jalan Transfer, 10050 Georgetown, Pulau Pinang



Nasi Dalca Rahim

Lokasi : Lebuh Queen (Lebuh Chulia), 10200 Georgetown, Pulau Pinang


Nasi Kandar Kampung Melayu


Lokasi : Flat Kg. Melayu, 11500 Air Itam, Penang

Nasi Kandar Restoran Hameediyah

Lokasi : Lokasi : 164 Lebuh Campbell, 10200 Georgetown, Pulau Pinang

Pasembur, Gurney Drive
Pasembur di Gurney Drive seringkali menjadi tumpuan penggemar pasembur. Memang penuh. Yang paling sedap di Gerai No. 9. Kalau anda bernasib baik, boleh dengar pemilik gerai ini menyanyi lagu ‘rojak’ semasa menyediakan pasembur untuk pelanggan.

Lokasi : Stall no. 9, Anjung Gurney
Koordinate : 5.440272, 100.307968




Pasembur Anjung Gurney, Gurney Drive Penang
Pasembur Anjung Gurney! Sangat sedap!

Original Penang Kayu Nasi Kandar
Salah satu restoran nasi kandar original Penang yang menjadi tumpuan. Nak makan kena beratur panjang lebih kurang 15-20 minit baru sampai giliran.

Lokasi : 15, Lebuh Nipah, Sungai Nibong Bukit Jambul, Bayan Lepas, Pulau Pinang



IPOH


LAKSA POKOK LIMAU
Batu 28 setengah,
Jalan Ipoh-K.Kangsar
Kota Lama Kiri, Perak D.Ridzuan

Operation Time -
SABTU-KHAMIS - 8.30 pagi -6.30 petang. Tel: 019-422 9512


Berikut merupakan koordinat lokasi seni mural-mural tersebut di sekitar Ipoh:

A Paper Plane (4.598776 N, 101.077827 E)
An Old Uncle Drinking Coffee (4.59843 N, 101.078542 E)
A Yellow Hummingbird (4.596715 N, 101.078483 E)
A ‘Kopi’ Break (4.596771 N, 101.078612 E)
A Bag of Coffee (4.595918 N, 101.078195 E)
Girl On a Wall in Bandar Timah (4.59691 N, 101.078152 E)
Old Town Relives Nostalgia with Trishaw (4.59531 N, 101.078511 E)
Tin Mining Town with Chinese-Style Painting (4.5964 N, 101.079252 E)
aman

Living with poisonous plants


Yesterday I was interviewed by a Chinese language newspaper (Nanyang Siang Pau) on the subject of poisonous plants. There has been a spate of emails and sms messages saying that this or that popular house plant is poisonous and even cancer-inducing. As a result worried people have been throwing out their house plants. After the two- hour interview, I wrote a summary in English and sent it to the reporter to help her. Since I do not read Chinese, I have no idea what will finally appear in the Chinese press, but I thought my English summary might be of interest to blog readers.

Plants cannot run, fight or hide, so they make themselves inedible with poisons, otherwise they would get completely eaten up and become extinct. Animals that live on plants have some degree of resistance to plant poisons, but humans mostly lack such resistance. Salad plants have been selected and grown for their lack of poisons but such plants cannot survive on their own without human protection.

Some plant poisons act by contact. The most notorious are those of the poison ivy family which cause irritation in contact with bare skin. People learn to avoid touching these plants after one experience.

The most common plant poisons are tannins. Tannins react with proteins and are used to convert the perishable protein in animal skins into tough durable leather. Tannin will similarly react with the skin of the mouth and throat. Plants that contain tannins in large amounts are impossible to eat. Just try raw bananas or raw persimmons! When fruits ripen, their tannin content is deactivated to allow animals to eat the fruits and disperse the seeds. In dilute amounts, tannin is what gives taste to beer, wine and tea.

The next most common poison is calcium oxalate in the form of sharp microscopic crystals in the plant cells. When these cells are broken in the mouth, the crystals embed themselves in skin of the mouth and throat and cause swelling. The aptly named ‘dumb cane’ and other members of its family such as the popular ‘money plant’, as well as the ‘ZZ plant’ Zamiocalcus zamiifolia (marketed as a Chinese good luck plant), contain such crystals. Kids that put a leaf containing oxalate crystals in their mouths will learn never to put unknown plants into their mouths ever again, but it may be hours before the pain and swelling passes.

Then there are the plants that contain cyanide compounds, especially those in the tapioca (cassava) family that includes the ‘sweet leaf’ (sayur manis or Sabah vegetable). These poisons are totally inactivated by cooking. There was a case in Taiwan of death from eating raw ‘sweet leaf’, that caused a panic and a sharp drop in consumption of this popular vegetable when reported in the press. The person who consumed the raw leaves had done so deliberately in the belief that it would help her lose weight.

Finally there are the plants that contain alkaloids and other chemicals that can cause convulsions, breathing problems, nervous disorders, hallucinations or kidney failure. These plants are used to kill e.g. to tip arrows and darts for hunting and warfare, for execution (e.g. the famous case of Socrates who was executed with a drink of hemlock juice), for murder (when disguised as food) or suicide. Also to kill pain and give pleasure (e.g. opium). Many of these plants are used as medicines in small dosages.

Cases of accidental fatal poisoning by eating poisonous plants are extremely rare. The one case that everybody quotes is the deadly nightshade in Europe that has juicy delicious-looking but poisonous fruits. Because tomatoes resemble the deadly nightshade and belong to the same family, it took a very long time before Europeans would accept tomatoes as food after their introduction from the Americas.

In brief, fatal poisoning by accidental consumption of poisonous plants is almost impossible because poisonous plants are so unpleasant to eat and the human mouth is so sensitive to unpalatable substances. All the worry about poisonous plants is unnecessary.

Posted by Dr Francis Ng at 6:31 AM

Friday, December 02, 2016

aman

Terkini: Pengawal Peribadi Datuk Ditahan Susulan Kejadian Tembakan di Penang


George Town: Suspek dalam kejadian tembakan di Chong Eu Expressway yang meragut nyawa seorang Datuk dan dua yang lain telah ditahan.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang, Senior Asisten Komisioner Zainol Samah, suspek merupakan pengawal peribadi Datuk tersebut dan menaiki kereta bersama mangsa ketika kejadian.

"Seorang lagi penumpang di dalam kereta itu cuba melarikan diri, tetapi suspek terus melepaskan tembakan kearahnya", kata beliau sebagaimana lapor The Star.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Mior Faridalathrash Bin Wahid, mengesahkan Datuk yang menjadi mangsa dikenali sebagai Ong Teik Kwong, 32.

Zainol berkata polis masih lagi menyiasat motif kejadian.

Empat individu turut cedera dalam kejadian.

Sumber: The Star
aman

PELIK Guru Taska Tak Boleh Makan Makanan Budak. Rupanya Bila Aku Lalu Di Dapur Aku NAMPAK...

Hi guys. Aku tak pernah confess apa-apa lagi dalam ni. Kiranya ni 1st time sebab aku terbaca satu confess pasal ada orang kerja kat taska. Yes aku admit apa yang dia cakap memang betul dan lebih kurang macam cerita aku. Aku kerja taska ni masa aku habis spm, nak pengalaman kerja, so ada kawan mak offer jadi cikgu taska. Masa tu umur around 18-19.


Gambar sekadar hiasan

Mula-mula tu asyik fikir macam mana nak handle budak-budak ni, mesti comel je. So itu lah kali pertama aku duk jauh dengan mak. Taska ni ada provide bilik untuk teacher tinggal kat situ. So the 1st day, budak-budak datang. Aku pon nak gelar cikgu A jugak. Haha. Ada 4 cikgu. So cikgu A,B,C dan aku D. Pagi tu pukul 6 budak-budak datang Cikgu A pasang surah sampai la semua budak dah datang, dorang beratur. Around 40-50 la aku rasa. semua tengok aku sebab aku cikgu baru. Lepas habis beratur masuk dalam, yang umur 4 dan 6 tahun belajar kat atas, 5 tahun kat bawah sebab diorang ramai.

Masa ni ramai budak-budak suka duk sebelah aku. Diorang cakap teacher baik. So masa pon berlalu sampai waktu makan, masa makan ni semua duduk dalam bulatan dan ada pinggan dan sudu. Oh ya, teacher di larang sama sekali makan makanan budak. Pelik kan? Nanti aku cerita.

Lepas makan aku kena sapu semua yang bersepah dan mop satu hall. Budak-budak duduk kat tangga. Semua bersusun sampai atas dan ada cikgu B guide kat atas. Dan yeah masa ni la bermula, masa tu ada budak tengah main acah-acah spiderman. Aku tengok je sambil mop. Tiba-tiba cikgu C amik rotan, aku ingat nak takutkan je. Sekali di libasnye badan budak tu. Tersentak budak tu sampai melompat.

Then cikgu A datang sambil jerit kuat-kuat, apa yang bising-bising ni, saya dah suruh duduk diam kan? Kenapa tak paham bahasa sangat. Budak2 tu duduk mcm takut sangat. Budak yang kena pukul tu tak henti menangis. Sebab die kena rotan banyak kali kat kaki. Pastu cikgu C tolak dan tampar kepala dia. Budak tu masih taknak diam, apa bongok la pujuk budak nangis macam tu. Yang paling aku sedih bila dia rentap budak yang nangis tu bawak masuk bilik bawah. Budak tu jerit taknak, taknak. Allahu, aku cakap kat cikgu A takpela biar saya pujuk. Pastu dia leh cakap, eh tak payahla nak tunjuk-tunjuk baik depan budak-budak ni.

Aku macam “oh eh?” Sebab kan aku baru dan aku paling muda, aku diam. Dalam pada tu aku masih dengar tangisan seorang budak 5 tahun dalam bilik. Ya allah apa yg dia buat kat budak tu. Pastu cikgu C keluar bilik dan pantau budak kat tangga. Budak tu nama Aiman. Aiman masih lagi nangis dalam bilik. Then cikgu A cakap siapa main lagi, kena macam aiman tu. Paham tak? Semua angguk dan cakap paham. Lepas mop dah kering budak-budak bawak tilam dari atas turun bawah. Sekali dengan bantal selimut.

Dengan arahan cikgu A semua susun tilam. Dan diorang pon tidur. Masa ni dah pukul 12. Automatik semua tidur. Pelik kan? Aiman masih dalam bilik tp tak nangis dah. Aku nak tengok Aiman tp ada cikgu A kat situ. Aku ambil peluang untuk intai Aiman. Aku nak usap bahagian kena pukul tu, bila bukak pintu Aiman tengah tidur tersedu-sedu kat depan pintu. Sian dia.

After that dah bangun pukul 3, semua naik atas bergilir-gilir ambil wudhuk dan sembahyang zohor. Dan tunggu azan asar. Masa ni memang best tengok budak kecik solat. Tapi yang paling buat sakit hati bila budak gerak sikit cikgu C datang pukul budak-budak tu. Alahai gerak sikit je pon.

So itulah hari pertama aku dpt describe. Then bersambung hari seterusnya. Masa cikgu A masak, aku terrrrr lalu dapur, aku nampak dia tuang something dlm botol putih. Aku ingat mcm perencah ke apa kan. So aku buat bodoh je. Aku pegi tandas pastu keluar tandas, guess what apa aku nampak? Ubat batuk. Yea ubat batuk dia letak dalam masakan budak2.

Aku macam “omg” patutla budak-budak tidur on time. Patutla cikgu dilarang makan makanan budak. Now i know. Kurang ajar. Dalam aku bebel dlm hati tu, tiba2 cikgu B turun tangga sambil pegang tangan sorang budak laki 6 tahun. dia tunjuk dpan budak 5 tahun, dia cakap ni aryan, aryan ni bodoh sebut R pon tak reti. Ya allah nak menangis sy tengok anak kecil tu dimalukan depan budak lain. Aryan menangis sebab kat atas tadi aku dengar suara dia bentak budak punya la kuat. Tingkap taska ni yang jenis tarik tutup tu. So tak dengar pon ko nak jerit kuat mana. Then dia tarik aryan masuk bilik kat bawah tu. Bilik bawah tu actually office owner. Tp owner takde, so diorang la guna. Aku taktau dia buat apa kat aryan. Aku hanya mampu duduk macam bodoh je.

Taska ni takde cctv so aku takleh nak buat apa. Sebab takde bukti. Masa ni aku pakai samsung corby je weh. Nak rakam asyik full je. Lagi pon cikgu A tak bagi aku pegang hp. Etika kerja katanya. Lol. Banyak lagi yg aku nampak, cikgu-cikgu ni suka pukul kepala, cakap budak-budak ni bodoh, pulau kan. Sampai aku rasa aku kejam sangat sebab biar. Aku pernah pujuk budak-budak, tapi aku kena marah dengan semua cikgu yang lain. Aku nak sangat owner taska ni tengok apa yang diorang buat kat budak-budak. Rupanya owner 2×5, kawan mak pulak tu. Haish aku tak berani nak komen pape. Tapi aku harap, make sure if anak kita cerita apa yg jadi, please trust them. Just please. Pastu bila dorang da balik rumah please focus on them, jangan leka dengsn fb. Tahu tak apa yang diorang dah lalui separuh hari kat taska tu? mentally tortured. Trust me.

Btw kalau pagi-pagi anak datang sambil menangis, cikgu-cikgu ni akan aim budak tu. Dan akan perli budak ni. Oh nangis ye depan mak kau, alahai manja sangat. Kau mengadu ye kat mak kau? So kau ingat mak kau boleh buat apa? Ha bodoh sambil tunjal kepala budak tu. Budak yang menangis ni memang diorang dahsyat sangat cara layanan. Tak bagi makan, tak bagi minum. Hmm dahla malas cerita sebab sedih bila teringat.

Umur aku pon dah 25 tahun ni. Ada anak 2, satu umur 3 tahun dan 1 tahun. Dah 4 kali tukar pengasuh, sbb aku boleh agak dari ekpresi muka anak yang pertama. Masa tu dia tak reti cakap lagi. Tapi aku dapat tangkap perubahan dia jadi pendiam dan suka pandang sambil buat muka takut. Ok tu je nak cerita. Tq for reading guys. Kredit:-IIUMC


Sumber asal