Our Feeds

Tuesday, September 26, 2017

aman

Yusuf Azmi Londehkan Penipuan Boy Iman



Yusuf Azmi londehkan penipuan yang dibuat Boy Iman berhubung penjualan rumah murah serendah RM50,000. Dalam rakaman suara yang dimuat naik saudara Yusuf Azmi, kita dapat mendengar jelas pengakuan DBI berkenaan wayang pacak yang dibuatnya selama ini.

Rakaman itu dipercayai dirakam secara rahsia oleh staff atau rakan kongsinya dan mendedahkan segala taktik digunakan Boy Iman selama ini.


Rakaman :
video


Jika anda tidak dapat mendengar dengan jelas kami terjemah pada perkataan dibawah.

kita tak boleh cakap tentang aku bagus, aku politik, aku bleh bawak polis ambik ko dekat airport, iring, bayar..bukan tu.. itu semua hanyalah game, gimik saya buat gimik ni dah lame dah.. sy panggil menteri tan sri noh omar datang, kan? tapi ape sebab saya panggil tan sri noh omar datang?

saya nak sales kita nak sales kita kena ingat DBI Properties adalah marketing company. saya datangnye dari alfafa, saya adalah ceo marketing company. tanya pejal macam mana saya boleh buat 4 bulan 10 juta?

pasal saya wayang kuat. saya kuat main taktik dan teknik. dalam marketing kita kena ade strategi kita ade guna taktik dan teknik.

sebab tu saya melawan pelawan, melawan apa apa fitnah, melawan apa apa saya main taktik dan teknik. kan?

arini dia buat macam tu lah, ok takpe, kite panggil semua, kita dah ade dah rangka kita.kan? kita panggil macam mana nak tanggani krisis. ok khamis malam jumaat kita buat sembahyang hajat kita mintak ngan Tuhan, kita mintak ngan Allah kan? kita buat sembahyang hajat.

esoknya kita err dua hari err err harini kita buat kursus asas trader. tengok..40 org datang kan? arini jugak suratkhabar datang. kenapa benda ni semua ade? sebab saya plan. saya plan. sya cakap ngan puan anggun. “puan anggun, you kena amik dato’, you kena beli dato”. pasal i plan, i plan semua benda tu. semuanya i main wayang.

ini semua wayang tersusun, wayang pacak nama dia. haaa untuk ape? untuk syarikat, untuk kita, untuk kita terus sama sama maju.

bukan kita yang membunuh membunuh membunuh. sama sama membunuh. zaini buat keje, 1 umah ade masalah, problem kan? bukannya datang pergi cerita dengan orang. bukannya viral, pergi buat satu group lain, pergi buat. adakah itu satu cara yang betul, kan? itu bunuh melayu namanye. ko datanglah cerita baik baik, kan?


Source: https://www.viralmedia.my/yusuf-azmi-londehkan-penipuan-boy-iman/

Monday, September 25, 2017

aman

Penjenayah Hidup Bebas Menipu Sesuka Hati


DI Malaysia, jika bijak – penipu boleh hidup mewah dan bermaharajalela sesuka hati. Cuma, mereka perlu licik dan mempersendakan undang-undang.

Penipu boleh seret menteri ke majlisnya, penipu boleh membeli iklan komersil di TV, radio dan akhbar untuk menjual produknya penipuannya.

Lebih hebat, penipu jenis ini, boleh buat muka selamba lembu (macam lembu atas jalan yang duduk berbaring dan tidak mempedulikan kereta yang terkandas) sekalipun setelah ‘ribuan’ kali menipu dengan cara yang sama.

Ada masa undang-undang malas bekerja. Jadi penipu jenis ini dikecualikan daripada sebarang tindakan.

Bayangkan: Beratus kereta milik orang awam yang ditipu melalui perjanjian sewa beli oleh sekumpulan orang yang kemudiaannya secara jahat telah menggunakan ugutan dan kekerasan terhadap pemiliknya – dianggap bukan kes jenayah.

Sinopisnya simple: Kunci kereta pemilik diserah secara rela kepada penyewa, jadi tiada unsur jenayah. Gengster yang mengendalikan pernigaan ini menipu ratusan orang dengan cara ini – kerana pihak berkuasa mengesahkan: Perbuatan mereka tidak bercanggah dengan undang-undang.

Jadi pihak berkuasa tidak boleh bertindak.

(Bertahun-tahun gengster ini hidup dengan memeras wang rakyat secara terbuka!)

Baru-baru ini, sekumpulan pembeli mengadu pasal ditipu syarikat pemaju perumahan. Malah, ada yang sudah empat tahun membuat bayaran, namun masih belum dapat rumah. Malah, tapak pembinaan pun belum ada.

Syarikat ini dan semua individu yang dilaporkan terbabit dengan penipuan dalam kes ini, kekal hidup bebas. Selama empat tahun, setelah laporan penipuan dibuat kepada pihak berkuasa, selama itulah juga penipu ini secara bebas mengutip wang melalui perniagaan yang sah ada kecenderungan menipu.

Pihak berkuasa kekal istiqamah: Tiada kes jenayah. Ini kes antara mangsa dengan pemaju!

(Komposer hebat patut gubah lagu bertemakan realiti ini. Sebab penipuan jenis ini umpama satu bentuk hiburan saja.)

Penipu jenis ini terus muncul di kaca TV, siaran radio dan iklan cetak mempromosi projek perumahan yang secara teknikal, kita tahu sedang melalukan penipuan. Orang awam yang terdesak mencari rumah, akan terus ditipu! Ditipu! Dan Ditipu.

Pergilah sesiapa pun buat laporan kepada pihak berkuasa: Jawapannya tiada kes! Anda serah wang secara sukarela. Jadi, ini bukan jenayah!

Kelemahan undang-undang dan sikap pihak berkuasa yang tiada budaya membela rakyat yang tertipu menjadikan sistem penguatkuasaan hak-hak awam di negara ini terasa jengkel.

Penjenayah boleh terus hidup mewah dengan menyewa hotel, clubbing, tukar betina siang malam, 24 jam kali tujuh hari bermain mesin kuda dan kekal terus mengutip wang awam melalui perniagaan yang sah-sah menipu masyarakat.

Justeru, sebab pihak berkuasa lepas tangan dengan jenayah jenis ini dan hingga kini kelihatan tiada kawalan, terpaksalah Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bertindak.

Memang kerja ini tidak mudah. Penipu yang licik tahu: PPIM hanya persatuan. Hadapi dengan tenang dan jangan risau, PPIM tidak ada kuasa undang-undang!

Penipu sentiasa cerdik. Bila PPIM dan mangsa penipuan datang serbu, buatlah sikit drama. Paparkan muka pucat, berlakon sikit macam insaf. Apabila PPIM dan mangsa pulang – kes selesai. Esok keluarkan iklan dan meniagalah macam biasa.

Hanya perlu tukar nama syarikat dan ubah sikit jenis-jenis janji. Lusa saja, penipu akan dapat seribu lagi pelanggan baru. 1000 pelanggan kali RM5 ribu duit muka beli rumah, penipu akan dapat wang dan teruskan kehidupan mewah mereka.

Mewah pula penipu bukan kepalang. Kereta Merz Brabus, hidup 365 hari setahun menyewa hotel lima bintang, clubbing setiap malam dan bela betina sana sini. Jangan risau, sebab anda kebal undang-undang, anda berhak menipu sesiapa saja.

Kepada aktivis PPIM, tidak perlu minta maaf. Anda terkasar sikit kira OK. Melenting sikit ada sebabnya. Anda berurusan bukan dengan sebarang orang. Anda berjuang menuntut keadilan awam untuk ribuan orang.

Anda berjuang ketika di negara ini, tiada undang-undang dan tidak wujud pihak berkuasa yang bertanggungjawab membanteras jenayah jenis ini.

Terjerit atau tertampar dikira munasabah. Kadang-kadang kena balik pada undang-undang hutan sebab bandaraya ini kelihatannya tiada undang-undang?

Cuma kawal lah sikit ya. Jangan ikut Front Pemuda Islam (FPI) di Indonesia. FPI terkenal dengan dasar brutalnya. Tiga kali saja mereka kemukakan tuntutan, dan sekiranya pihak berkuasa tidak bertindak, FPI akan menjalankan hukum karma sendiri.

Mereka akan bertindak membakar, meroboh malah melenyapkan penjenayah begitu saja.

Di negara ini, penjenayah masih punya ruang melakukan kejahatan secara terbuka. Selagi pihak berkuasa tidak berjiwa besar untuk memeranginya!

Cuma dalam kes-kes begini, ia bukan kita berfikir: Apa dah jadi dengan Malaysia? – MYNEWSHUB.CC

Wednesday, January 18, 2017

aman

MALAYSIANS HOLD WORLD’S FIFTH MOST ‘POWERFUL’ PASSPORT


The Malaysian passport has been ranked number five in a list of the most “powerful” passports in the world.

Malaysia had a score of 153, sharing the fifth group slot with Ireland, Canada, and New Zealand in the 2017 Passport Index.

The fifth placing indicates the high level of travel freedom for Malaysians. A Malaysian passport gives visa-free access to 151 countries.

The index is a global web-based ranking of the world’s most user-friendly passports. It’s main criteria is how many visa-free or visa-on-arrival countries can be visited by passport holders.

Last year, another index, by the World Economic Forum, put Malaysia on the eighth spot. That index ranked passports according to countries that can be visited without applying for a visa.

According to the latest ranking, Singapore and Malaysia are the only two nations in Asean to have user-friendly passports with regard to visa-free or visa-on-arrival entries.

Singapore was ranked number two, together with Sweden. Both had a score of 156.
Germany tops the list with a score of 157.

The passports at the bottom of the index are from Iraq (92), Pakistan (93) and Afghanistan (94).

South Korea, which was at number two in the previous index, fell to sixth place (152), while Japan rose to 4th place with a visa-free score of 154.

The visa-free score is calculated using three steps: counting the number of countries each passport holder can visit without a visa or where they can obtain a visa on arrival; comparing the two figures; and using the United Nations Development Programme Human Development Index as a tie-breaker.

The index, which looked at 193 countries and six territories, was compiled by financial advisory firm Arton Capital.


New top 10 passport power ranking (by score ):

157 – Germany
156 – Singapore, Sweden
155 – Denmark, Finland, France, Spain, Switzerland, Norway, UK, USA
154 – Italy, Netherlands, Belgium, Austria, Luxembourg, Portugal, Japan
153 – Malaysia, Ireland, Canada, New Zealand
152 – Greece, South Korea, Australia
151 – Czech Republic, Iceland
150 – Hungary
149 – Malta, Poland
148 – Slovenia, Slovakia, Lithuania, Latvia


article shared from: http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/01/17/malaysians-hold-worlds-fifth-most-powerful-passport/

Tuesday, January 17, 2017

aman

KL mulls kap chai ban to cut emissions



KUALA LUMPUR: The ubiquitous kap chai (small motorcycles) may be banned in Kuala Lumpur as a measure to reduce carbon emissions.

Federal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor said they were looking at prohibiting these motorcycles and deterring commuters from driving into Kuala Lumpur if public transportation was available at a reasonable price.

“During the day, the population (in the city) increases to between five and seven million because workers commute to work.

“Many cities do not allow kap chai to come in.

“But studies have shown that a lot of people still need them because they are poor and can’t afford (other modes of transport) as their salaries are low.

“Once cheaper public transport is available, we will be looking at the possibility of not allowing kap chai motorcycles into the city,” he said at the launch of the Kibar Bendera Wilayah Persekutuan campaign yesterday.

He said that these motorcycles have also been used by snatch thieves in the city.

On the ban on plastic bags and polystyrene containers, Tengku Adnan said the ministry was planning to act as a supplier of biodegradable products for traders.

He said the move was to reduce the burden on consumers.

“Because of the cost of the biodegradable products that we are asking people to use, we are planning to buy (biodegradable products) in bulk and sell to traders because we don’t want our policy to burden consumers,” Tengku Adnan said.

Source: http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/01/16/kl-mulls-kap-chai-ban-to-cut-emissions/

Friday, January 06, 2017

aman

KAD DEBIT - Nilaikan sendiri


Baru semalam aku baca.. sharing sorang owner farmasi yang citer kisah ada mak ayah tu duk swipe debit card banyak kali tapi decline. .. kali ke 3, dah unsucces sebab apa? sebab duit dalam bank dah licin. sebab apa? sebab yg decline 3-4 kali tadi tu.. sebenarnya succes.. duit tolak... tp... xtau kenapa decline tu.


Jadinya. Nak jadi cerita. Harini turn aku pulak. Lepas register Inas taska, mau melayang cash semua.. licin wallet...tinggal asap. So.. mmg broke sangat dah masatu. Cikgu pulak bagi listed apa nak kena ada.. esok dah masuk sekolah nii...harini maknya br terkial2 nak register & membeli.

Pergi la shoppingmall paling dekat, Aku pun start la.. grab itu, grab ini... biasa la. sindrom mak-mak over anak nak masuk sekolah.

Dah siap. Kumpul dekat cashier. Total RM149.40
Kali pertama swipe debit - DECLINE
Kali kedua swipe - DECLINE
KALI KE TIGA - DECLINE

Aku nampak la.. asyik decline jadi aku tanya. ada option selain ni x? akak x ada cash ni...

cashier jawab. ada-- pergi bank lah. tak pn sy cuba kali last kak....sekarang kad baru semua sy cuba. semua decline kak. Harini saja dekat 6 kasteme decline.

aku angguk. nampak la.. dia ambil pemadam gosok2 dekat cip KAD MAYBANK BARU AKU TU.

Kali ke empat. DECLINE.
Aku tanya... duit x tolak dik ekk.. Decline tu..sambil sengih2... dia kata.. x lah kak.. resit x kua pun.

Ok xpe. akak pi bank jap ambil cash.Pergi semula. Bayar. Masuk kereta && entah mcm mana. macam nak buka apps Maybank2u untuk tengok history.

&&&& Yessssss. Keempat-empat transaksi berjaya. RM149.40 X 4kali.

&& total tu semua dia dah deducted dari akaun aku.

Aku ni... spechless. Aiii baserrr betul Maybank ni.. MUJUR LA AKU CHECK.Terus la call Maybank..

Dapat cakap dengan Operator. Dia pun check sistem dia dan sahkan mmg ada transaksi dan semua berjaya.

Aku tanya. tp kenapa dekat sana semua transaksi DECLINE?

Dia jawab. Succes tapi FLOATING. Dalam account tolak... tapi tak masuk pun account mana2 pihak. Sebab tu asyik decline jeee..

Aku mls nak tanya banyak. Just get thru guana nak dpt balik duit tu.

Dia jawab isi form dalam website Maybank & email pada diorang && akan dapat balik dalam masa 30 hari. Sebulan...bodo kan?! Bapak lama... Mujur aku ada duit lagi! Kalau tu je duit aku ada..

Ok..abis citer. Pasni mmg x mau la gamble je swipe debit. Pakai cash lagi senang.

Pandai2 la korang nilai semula penggunaan KAD DEBIT BARU NI..BILA MINTA TUKAR, berdegor2 citer.. nak upgrde la apa la..kad dulu x ada gini punn... korang pn. ada cash. byr cash.. biarlah old fashion pun.. nak dpt balik.duit tu.. bukan senang.
aman

Orang miskin beli barang tak ada GST ...???



Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata jangan memburukkan GST, kerana orang miskin beli barang yang tiada GST.


Maklumat yang berkaitan:

Najib Perlu Naikkan Bantuan BR1M Kepada RM40,000

Saya tertarik dengan idea Tan Sri Irwan Siregar, Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan Pengerusi 1MDB yang dipetik dalam satu laporan mencadangkan penerima BR1M yang tidak mempunyai kereta menggunakan BR1M untuk membeli kereta Proton Iriz supaya mereka boleh menjadi pemandu Uber atau Grabcar. Dengan cara ini, menurut laporan Malaysiakini itu http://www.malaysiakini.com/news/368232 , mereka boleh menjana pendapatan.

Cadangan itu boleh dilaksanakan dan sudah tentu akan berjaya sekiranya Dato’ Seri Najib Tun Razak menaikkan bayaran BR1M daripada RM1,200 (penerima e-Kasih atau pendapatan isirumah bawah RM1,200), RM1,000 (orang tua), RM900 (pendapatan isirumah antara RM3,000 dan RM4,000) atau RM450 (orang bujang berpendapatan bawah RM2,000) kepada RM40,000 setiap penerima BR1M.


Saya telah menyemak harga Proton Iriz dan mendapati ia berharga RM40,000 sebuah.
Jika BR1M diberikan pada kadar sekarang (antara RM450 hingga RM1,200 sahaja), penerima BR1M hanya mampu membayar ansuran bulanan sebanyak maksimum dua bulan sahaja. Mereka hanya sempat menjadi pemandu Uber dan Grabcar selama 2 bulan sahaja.

Peruntukan untuk BR1M juga perlu ditambah dari RM5.3 bilion setahun (angka 2015) untuk 7.4 juta penerima kepada RM 296 bilion setahun (7.4 juta penerima X RM40,000).

Saya yakin cadangan Tan Sri Irwan Siregar ini akan berjaya menjadikan Malaysia mencatat rekod baru sebagai negara paling ramai pemandu Uber dan Grabcar.

Saya memilih untuk menjawab cadangan Tan Sri Irwan Siregar ini secara sinis dan menyindir kerana beliau juga dipetik berkata bahawa ekonomi negara adalah kukuh tetapi dipengaruhi oleh pandangan negatif. Saya ingin memaklumkan kepada Ketua Setiausaha Perbendaharaan bahawa cadangan-cadangan seperti “orang miskin boleh buat dua kerja dengan menjadi pemandu Uber” (Dato’ Seri Najib) dan “guna BR1M untuk beli kereta Proton Iriz jadi pemandu Uber” yang menyebabkan pelabur dan orang ramai hilang keyakinan dengan pengurusan ekonomi negara.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN