Our Feeds

Wednesday, January 18, 2017

aman

MALAYSIANS HOLD WORLD’S FIFTH MOST ‘POWERFUL’ PASSPORT


The Malaysian passport has been ranked number five in a list of the most “powerful” passports in the world.

Malaysia had a score of 153, sharing the fifth group slot with Ireland, Canada, and New Zealand in the 2017 Passport Index.

The fifth placing indicates the high level of travel freedom for Malaysians. A Malaysian passport gives visa-free access to 151 countries.

The index is a global web-based ranking of the world’s most user-friendly passports. It’s main criteria is how many visa-free or visa-on-arrival countries can be visited by passport holders.

Last year, another index, by the World Economic Forum, put Malaysia on the eighth spot. That index ranked passports according to countries that can be visited without applying for a visa.

According to the latest ranking, Singapore and Malaysia are the only two nations in Asean to have user-friendly passports with regard to visa-free or visa-on-arrival entries.

Singapore was ranked number two, together with Sweden. Both had a score of 156.
Germany tops the list with a score of 157.

The passports at the bottom of the index are from Iraq (92), Pakistan (93) and Afghanistan (94).

South Korea, which was at number two in the previous index, fell to sixth place (152), while Japan rose to 4th place with a visa-free score of 154.

The visa-free score is calculated using three steps: counting the number of countries each passport holder can visit without a visa or where they can obtain a visa on arrival; comparing the two figures; and using the United Nations Development Programme Human Development Index as a tie-breaker.

The index, which looked at 193 countries and six territories, was compiled by financial advisory firm Arton Capital.


New top 10 passport power ranking (by score ):

157 – Germany
156 – Singapore, Sweden
155 – Denmark, Finland, France, Spain, Switzerland, Norway, UK, USA
154 – Italy, Netherlands, Belgium, Austria, Luxembourg, Portugal, Japan
153 – Malaysia, Ireland, Canada, New Zealand
152 – Greece, South Korea, Australia
151 – Czech Republic, Iceland
150 – Hungary
149 – Malta, Poland
148 – Slovenia, Slovakia, Lithuania, Latvia


article shared from: http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/01/17/malaysians-hold-worlds-fifth-most-powerful-passport/

Tuesday, January 17, 2017

aman

KL mulls kap chai ban to cut emissions



KUALA LUMPUR: The ubiquitous kap chai (small motorcycles) may be banned in Kuala Lumpur as a measure to reduce carbon emissions.

Federal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor said they were looking at prohibiting these motorcycles and deterring commuters from driving into Kuala Lumpur if public transportation was available at a reasonable price.

“During the day, the population (in the city) increases to between five and seven million because workers commute to work.

“Many cities do not allow kap chai to come in.

“But studies have shown that a lot of people still need them because they are poor and can’t afford (other modes of transport) as their salaries are low.

“Once cheaper public transport is available, we will be looking at the possibility of not allowing kap chai motorcycles into the city,” he said at the launch of the Kibar Bendera Wilayah Persekutuan campaign yesterday.

He said that these motorcycles have also been used by snatch thieves in the city.

On the ban on plastic bags and polystyrene containers, Tengku Adnan said the ministry was planning to act as a supplier of biodegradable products for traders.

He said the move was to reduce the burden on consumers.

“Because of the cost of the biodegradable products that we are asking people to use, we are planning to buy (biodegradable products) in bulk and sell to traders because we don’t want our policy to burden consumers,” Tengku Adnan said.

Source: http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/01/16/kl-mulls-kap-chai-ban-to-cut-emissions/

Friday, January 06, 2017

aman

KAD DEBIT - Nilaikan sendiri


Baru semalam aku baca.. sharing sorang owner farmasi yang citer kisah ada mak ayah tu duk swipe debit card banyak kali tapi decline. .. kali ke 3, dah unsucces sebab apa? sebab duit dalam bank dah licin. sebab apa? sebab yg decline 3-4 kali tadi tu.. sebenarnya succes.. duit tolak... tp... xtau kenapa decline tu.


Jadinya. Nak jadi cerita. Harini turn aku pulak. Lepas register Inas taska, mau melayang cash semua.. licin wallet...tinggal asap. So.. mmg broke sangat dah masatu. Cikgu pulak bagi listed apa nak kena ada.. esok dah masuk sekolah nii...harini maknya br terkial2 nak register & membeli.

Pergi la shoppingmall paling dekat, Aku pun start la.. grab itu, grab ini... biasa la. sindrom mak-mak over anak nak masuk sekolah.

Dah siap. Kumpul dekat cashier. Total RM149.40
Kali pertama swipe debit - DECLINE
Kali kedua swipe - DECLINE
KALI KE TIGA - DECLINE

Aku nampak la.. asyik decline jadi aku tanya. ada option selain ni x? akak x ada cash ni...

cashier jawab. ada-- pergi bank lah. tak pn sy cuba kali last kak....sekarang kad baru semua sy cuba. semua decline kak. Harini saja dekat 6 kasteme decline.

aku angguk. nampak la.. dia ambil pemadam gosok2 dekat cip KAD MAYBANK BARU AKU TU.

Kali ke empat. DECLINE.
Aku tanya... duit x tolak dik ekk.. Decline tu..sambil sengih2... dia kata.. x lah kak.. resit x kua pun.

Ok xpe. akak pi bank jap ambil cash.Pergi semula. Bayar. Masuk kereta && entah mcm mana. macam nak buka apps Maybank2u untuk tengok history.

&&&& Yessssss. Keempat-empat transaksi berjaya. RM149.40 X 4kali.

&& total tu semua dia dah deducted dari akaun aku.

Aku ni... spechless. Aiii baserrr betul Maybank ni.. MUJUR LA AKU CHECK.Terus la call Maybank..

Dapat cakap dengan Operator. Dia pun check sistem dia dan sahkan mmg ada transaksi dan semua berjaya.

Aku tanya. tp kenapa dekat sana semua transaksi DECLINE?

Dia jawab. Succes tapi FLOATING. Dalam account tolak... tapi tak masuk pun account mana2 pihak. Sebab tu asyik decline jeee..

Aku mls nak tanya banyak. Just get thru guana nak dpt balik duit tu.

Dia jawab isi form dalam website Maybank & email pada diorang && akan dapat balik dalam masa 30 hari. Sebulan...bodo kan?! Bapak lama... Mujur aku ada duit lagi! Kalau tu je duit aku ada..

Ok..abis citer. Pasni mmg x mau la gamble je swipe debit. Pakai cash lagi senang.

Pandai2 la korang nilai semula penggunaan KAD DEBIT BARU NI..BILA MINTA TUKAR, berdegor2 citer.. nak upgrde la apa la..kad dulu x ada gini punn... korang pn. ada cash. byr cash.. biarlah old fashion pun.. nak dpt balik.duit tu.. bukan senang.
aman

Orang miskin beli barang tak ada GST ...???



Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata jangan memburukkan GST, kerana orang miskin beli barang yang tiada GST.


Maklumat yang berkaitan:

Najib Perlu Naikkan Bantuan BR1M Kepada RM40,000

Saya tertarik dengan idea Tan Sri Irwan Siregar, Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan Pengerusi 1MDB yang dipetik dalam satu laporan mencadangkan penerima BR1M yang tidak mempunyai kereta menggunakan BR1M untuk membeli kereta Proton Iriz supaya mereka boleh menjadi pemandu Uber atau Grabcar. Dengan cara ini, menurut laporan Malaysiakini itu http://www.malaysiakini.com/news/368232 , mereka boleh menjana pendapatan.

Cadangan itu boleh dilaksanakan dan sudah tentu akan berjaya sekiranya Dato’ Seri Najib Tun Razak menaikkan bayaran BR1M daripada RM1,200 (penerima e-Kasih atau pendapatan isirumah bawah RM1,200), RM1,000 (orang tua), RM900 (pendapatan isirumah antara RM3,000 dan RM4,000) atau RM450 (orang bujang berpendapatan bawah RM2,000) kepada RM40,000 setiap penerima BR1M.


Saya telah menyemak harga Proton Iriz dan mendapati ia berharga RM40,000 sebuah.
Jika BR1M diberikan pada kadar sekarang (antara RM450 hingga RM1,200 sahaja), penerima BR1M hanya mampu membayar ansuran bulanan sebanyak maksimum dua bulan sahaja. Mereka hanya sempat menjadi pemandu Uber dan Grabcar selama 2 bulan sahaja.

Peruntukan untuk BR1M juga perlu ditambah dari RM5.3 bilion setahun (angka 2015) untuk 7.4 juta penerima kepada RM 296 bilion setahun (7.4 juta penerima X RM40,000).

Saya yakin cadangan Tan Sri Irwan Siregar ini akan berjaya menjadikan Malaysia mencatat rekod baru sebagai negara paling ramai pemandu Uber dan Grabcar.

Saya memilih untuk menjawab cadangan Tan Sri Irwan Siregar ini secara sinis dan menyindir kerana beliau juga dipetik berkata bahawa ekonomi negara adalah kukuh tetapi dipengaruhi oleh pandangan negatif. Saya ingin memaklumkan kepada Ketua Setiausaha Perbendaharaan bahawa cadangan-cadangan seperti “orang miskin boleh buat dua kerja dengan menjadi pemandu Uber” (Dato’ Seri Najib) dan “guna BR1M untuk beli kereta Proton Iriz jadi pemandu Uber” yang menyebabkan pelabur dan orang ramai hilang keyakinan dengan pengurusan ekonomi negara.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Thursday, January 05, 2017

aman

KSU KKLW & 2 anaknya direman 7 hari, jongkong emas & wang tunai RM3 juta dirampas


PUTRAJAYA - Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan dua anak lelakinya ditahan reman selama tujuh hari bermula jam 9.40 pagi tadi bagi membantu siasatan berhubung penyalahgunaan kuasa jawatan dan kedudukan dengan menerima rasuah.

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab Rahman di Mahkamah Majistret Putrajaya di sini hari ini sehingga 11 Januari ini.

Terdahulu, mereka dibawa ke Mahkamah Majistret pada jam 9.40 pagi dengan memakai pakaian lokap SPRM berwarna jingga, diiringi pegawai SPRM sambil menutup muka masing-masing dengan baju.

Datuk Mohd Arif Ab Rahman, 59, dan anak lelakinya, 29, ditahan di kediamannya di Subang Jaya, Selangor, jam 8 pagi semalam ketika mahu keluar ke pejabat. Sementara seorang lagi anak lelakinya berusia 34 tahun ditahan di Ibu Pejabat SPRM semasa diambil keterangan.

Difahamkan bahawa keterangan isteri Mohd Arif yang berusia 57 tahun juga telah direkodkan, begitu juga anak perempuannya yang berusia 32 tahun dan seorang lagi anak lelakinya berusia 34 tahun. Pasangan itu mempunyai enam orang anak.

Hasil pemeriksaan selama 12 jam di rumah suspek, SPRM telah merampas dan menyita wang tunai (matawang Australia) serta jongkong emas yang dianggarkan bernilai kira-kira RM3 juta. Turut dirampas, 150 beg tangan dan jam tangan pelbagai jenama.

Selain itu, SPRM turut merampas sejumlah dokumen daripada peguam suspek di pejabatnya di Puchong yang dipercayai dapat membantu siasatan.

Anak lelaki suspek ditahan kerana dipercayai berperanan menerima serta menyimpan wang hasil rasuah daripada kontraktor, pembekal dan vendor yang mempunyai kepentingan.

Siasatan awal SPRM mendapati, suspek yang juga ahli lembaga pengarah syarikat berkaitan kerajaan (GLC), telah ke luar negara baru-baru ini dan bermain golf. SPRM kini sedang menyiasat jika perjalanan dan perbelanjaan suspek dibiayai oleh individu tertentu.

Mohd Arif telah dilantik memegang jawatan dalam kementerian pada 16 Oktober 2015. Sebelum itu, beliau juga pernah berkhidmat sebagai ketua setiausaha di kementerian lain dan pernah menjadi timbalan ketua setiausaha dan pegawai kewangan negeri. Beliau menyertai perkhidmatan awam pada 1981 sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Beliau adalah graduan Universiti Malaya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009. - The Reporter


Maklumat yang berkaitan:
• http://skandalselangor.blogspot.my/2012/04/kesalahan-dato-mohd-arif-abdul-rahman.html
• http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/01/04/macc-sec-gen-is-from-rural-and-regional-development-ministry/
• http://www.ismaweb.net/2017/01/3-bulan-sprm-intip-ksu-kklw-datuk-mohd-arif/
• https://www.facebook.com/MohdArifAbRahman.gov/

Friday, December 09, 2016

aman

This Couple Takes A Drone With Them During Their 400 Days Honeymoon And The Result Is Beautiful



I wish I could afford a drone and have my family to travel around the world with me...